Tips voor een duurzaam buitenleven

Tips voor een duurzaam buitenleven

Duurzaamheid is een breed begrip, maar komt er in het kort op neer dat in een duurzame wereld mens, milieu en economie met elkaar in evenwicht zijn. Vaak betekent duurzaamheid voor mensen dat de aarde niet uitgeput wordt, dat er oog is voor de behoeften van toekomstige generaties en dat er een evenwichtige welvaartsverdeling is tussen mensen wereldwijd. Concrete voorbeelden van duurzaamheid kunnen bijvoorbeeld zijn de vermindering van de CO2-uitstoot, biologisch geproduceerd voedsel, fair trade, recycling en energiezuinig bouwen met duurzame materialen.
 
Via deze tuintip willen wij u inspireren om aan de slag te gaan met duurzaamheid in uw tuin. Draag een steentje bij en geniet het langst van de spullen in de tuin! Lees dus snel verder…
 
Geef de tuin alleen water waar nodig
U kunt natuurlijk de gehele tuin besproeien, maar daarbij gaat veel water verloren. Veel beter is om de beplanting alleen te bewateren waar ze het nodig hebben. Dit kan met het Gardena Micro-Drip systeem. Ideaal voor bloempotten, hagen, moestuinen en borders. Het systeem bestaat uit een aanvoerbuis waar druppelaars, druppelbuizen en sproeiers op aangesloten kunnen worden en dient gepositioneerd te worden bij de wortels van de beplanting. Door het systeem te koppelen aan een besproeingscomputer, kunt u het bewateren ook nog eens gecontroleerd inregelen.

Tuinmeubelen met een houtlook
Vindt u een tuinset gecombineerd met hout ook zo mooi, maar heeft u geen zin in onderhoud en denkt u ook aan duurzaamheid? Dan is het Vironwood assortiment van Garden Impressions hét product voor u. Deze meubelen zijn gemaakt van een duurzaam kunststof voorzien van een houtlook. Een natuurlijke structuur, volledig recyclebaar, volledig weersbestendig, UV-bestendig, zeer sterk en hard, eenvoudig schoon te maken en vrij van schadelijke chemicaliën. En ook nog eens heel mooi!
 
Bedek daken met sedum
Een sedum dak zorgt ervoor dat de riolering 70 tot 95% minder wordt belast met regenwater. Dus een groendak is goed voor de waterhuishouding van de tuin maar ook nog eens heel mooi! Het Urbanscape groendak systeem bestaat uit lichtgewicht cassettes gevuld met een mix van sedumsoorten. Deze cassettes kunnen toegepast worden op daken van uitbouwen, schuren, bergingen e.d. Vanwege de isolerende werking is het energie-efficiént, geluidsdempend, verbeterd het de biodiversiteit, water absorberend en het verhoogd de brandweestand.
 
Ga aan de slag met (buiten)verlichting
Vervang buitenverlichting met gloeilampen voor spaarlampen of een LED-lampen systeem. Dit zorgt voor minder stroomverbruik (tot wel 7x minder) en zo heeft LED een lange levensduur (ongeveer 30.000 branduren). Ook een bewegingsmelder of een lichtgevoelige sensor zorgt voor duurzaamheid in de tuin. Deze zorgen voor zinvolle branduren maar ook nog eens voor veiligheid en een geborgenheid. En u zult ook verstelt staan wat verlichting met de uitstraling van de tuin kan doen…
 
Volop keuze in vlonderplanken
Kies voor een FSC-gecertificeerd hardhouten vlonderplanken, zoals de Cumaru. Of voor composiet Fiberon vlonderplanken van Felix Clerxc of de DuoWood vlonderplanken van Dekker. De composiet vlonderplanken zijn gemaakt van een gedeelte houtvezel gecombineerd met een kunststofcomponent. Duurzaam, ecologisch, onderhoudsvrij maar toch met een houtlook. Vanwege de samenstelling van het composiet-product zijn deze bij beide merken in diverse kleuren verkrijgbaar. Het oog wil natuurlijk ook wat!
 
Overlast van regenwater?
De trend van veel grote tegels, minder voegen en minder groen(borders) in de tuin, lijkt mooi en onderhoudsvriendelijk. Maar maakt een goed doordachte waterhuishouding noodzakelijk. Want hoe voorkomt u wateroverlast van regenwater? Als alles vol gestraat is, is er niets om het water op te laten nemen in de bodem en staat de tuin blank na een heftige regenbui. Dit kan op vele manieren voorkomen worden door meer beplanting in de tuin te nemen want deze nemen het water op omdat ze willen groeien. Of kies voor een afwateringssysteem. Dit kan met het ACO goten-systeem of het Hydroblob systeem die regenwater absorbeert en weer afgeeft aan de bodem als dat nodig is.
 
Verleng de levensduur van tuinhout
Iedere houtsoort heeft onderhoud nodig en heeft zo zijn eigen verzorgingsproducten. Niet alleen om er een mooi kleurtje aan te geven, maar ook om de levensduur van het hout te verlengen. Met beits, olie of verf voorkomt u uitdroging van het hout maar ook de aanhechting van algen. Dus of het nu hardhout is, douglas (de hardste Europese houtsoort), vuren of grenen of reeds geïmpregneerd hout. Geef het jaarlijks de aandacht die het nodig heeft en geniet op die manier het langst van het tuinhek, houten berging of houten meubelen.
 
Afboordering van Ecolat
De EcoLat afboorderingsproducten zijn gemaakt van 100% gerecycled kunststofafval en kunnen op het einde van hun levensloop opnieuw gerecycled worden. Het systeem bestaat uit sterke latten (als plank en op rol) en paaltjes. De producten zijn licht hanteerbaar, bewerkbaar zoals hout maar rotvrij en volkomen milieuvriendelijk. Toepasbaar voor gazon, tuinpad moestuin tot vijver. Een ideaal en duurzaam product voor iedere tuin.
 
 
 

Blijf op de hoogte

Wil je als eerste de tuintips ontvangen, meld je dan aan en maak ook nog eens kans op
50 euro shoptegoed!
Typ bovenstaande code over.

Bekijk ook eens...