Restyle de tuin met kleine veranderingen

Restyle de tuin met kleine veranderingen

Het zit hem soms in de kleine dingen

U bent niet helemaal tevreden over de tuin en vind dat het tijd is geworden om deze aan te pakken. Maar hoe? En waar begint u? Er kan natuurlijk gekozen worden voor een grote metamorfose door alles eruit te halen en helemaal opnieuw te beginnen. Maar soms zit het in de kleine dingen en kan er met een paar aanpassingen al een restyle plaatsvinden. In dit blog vindt u per productgroep ideeën met kleine aanpassingen die zorgen voor een groot verschil. Ook nog eens passend binnen een kleiner budget.
 

Bestrating

De basis van iedere tuin is de bestrating. Het geeft de looproutes aan in de tuin en de plek waar o.a. de tuinset staat waar met het gezin en of vrienden gerelaxt wordt. Met een volledig dicht gestrate tuin lijkt het dat deze onderhoudsvriendelijk is. Maar is toch ook wel een beetje saai en zeker niet goed voor de waterhuishouding in de tuin, want het regenwater kan nergens heen. Is er een stukje bestrating waar nooit wordt gezeten en wat niet in de loop ligt? Haal de tegels eruit en vervang dit voor een border, plantenbak, (kunst)gras of grind. Dit geeft direct een gehele nieuwe uitstraling aan de basis van de tuin.


 

Gras

Een mooi groen en egaal gazon geeft de natuurlijkheid van de tuin weer. En ook hier zijn kleine aanpassingen mogelijk voor een restyle. Ziet u dat er ‘olifantenpaadjes’ ontstaan? Dit zijn paadjes waar vaak wordt gelopen en het gazon begint te slijten. Leg dan enkele stapstenen in deze looproute, zodat het gazon bespaart blijft en het ziet er ook nog eens mooi uit. Of doe eens een beetje gek en laat de rechte lijnen van het gazon los en geef het ronde vormen. Deze ronde vormen zijn eenvoudig af te werken met de afboorderingsproducten van EcoLat, die eenvoudig in elke vorm geplaatst kunnen worden. Deze tips zijn zowel voor vers gazon als voor kunstgras van toepassing.


 

Tuinhout

Sowieso heeft tuinhout jaarlijks onderhoud nodig zodat het mooi blijft en de levensduur er van wordt verlengd. Als u dan toch bezig bent, en u wilt even iets anders in de tuin, kies dan voor een ander kleurtje. Beits en olie zijn er namelijk in diverse kleuren, transparant en of dekkend. Of het nu hardhout, douglas, vuren of grenen is, ieder soort heeft zo zijn eigen producten die hiervoor gebruikt kunnen worden. Een andere restyle tip is het plaatsen van een mat of scherm. Gemaakt van natuurlijke materialen zoals bamboe, boomschors, dopheide, riet of wilgen. Plaats deze tegen een bestaande schutting, de stenen muur van de schuur of onder een afdakje. Een compleet nieuwe en natuurlijke uitstraling.


 

Overkapping

Staat er al een overkapping van hout of aluminium in de tuin? Ook hier zijn restyle mogelijkheden, natuurlijk wel afhankelijk van de soort en de constructie. Maar vaak is het mogelijk om er naderhand nog een zijwand in te zetten, of een glasschuifwand zodat van een overkapping een tuinkamer gemaakt kan worden. Soms is een hekje plaatsen al genoeg voor een nieuw aanzicht en ontstaat er een nieuw terras. Dus grote en kleine metamorfoses, voor ieder wat wils.


 

Berging

Een houten tuinberging heeft net als al het andere tuinhout onderhoud nodig, dus ook hier kan een andere kleur beits al voor een nieuwe look zorgen. Maar heeft u een tuinberging staan met een luifel waar heerlijk onder gezeten kan worden? Denk dan eens de aankleding, hang bijvoorbeeld een tuinschilderij van canvas op met een mooie afbeelding, zet de tuinset in een andere opstelling neer of plaats er een terrashaard. En het ziet er echt compleet anders uit.


 

Tuinmeubelen

Een tuinset vervangen doen we niet zo snel. Want deze is uitgekozen omdat hij zo mooi is en zo heerlijk zit... Maar door extra sierkussens op een loungeset neer te leggen of een zacht plaid voor de wat frissere avonden, geeft dit gelijk een andere look & feel. Kies voor kleurig, uni of dessin, of juist natuurlijke tinten. Dit geldt ook voor de tuinset waar ‘s avonds lekker lang aan getafeld wordt. Met andere kussens in de verstelbare stoelen lijkt het of u een nieuwe tuinset heeft. Speel ook met accessoires. Met placemats, een tafelloper of een groot windlicht, is er in een handomdraai een restyle gemaakt. De tuin is een toch een korte vakantie die begint bij de achterdeur, dus genieten maar.


 

Verlichting

Als de avonden sneller invallen, kunt u gaan spelen met tuinverlichting. Want door donkere hoekjes of mooie elementen in de tuin in de spotlight te zetten, ontstaat er overdag en ’s avonds twee verschillende tuinen. Dat is nog eens een restyle. Om vooraf te zien wat licht kan doen, heeft Nieuwenhuis Buitenleven een ‘nachttuin’ in de showtuin staan. Een ruimte waarin de omstandigheden van de nacht zijn nagebootst en u verschillende soorten verlichting uit kunt proberen. Eén van de tuinverlichtingsmerken heeft een handig uit te breiden systeem. Zo kunt u de restyle in stapjes uitvoeren en hoeft u niet in één keer een grote investering te doen.


 
Voor nog meer restyle tips, nodigen wij u uit in onze showroom en showtuin. Zo’n 4.500 m2 vol inspiratie en ideeën.
 

Blijf op de hoogte

Wil je als eerste de tuintips ontvangen, meld je dan aan!
Typ bovenstaande code over.

Bekijk ook eens...