Ontwerp een eigen veranda

Ontwerp een eigen veranda

Zelf samenstellen is toch veel leuker?!

Uw tuin is een korte vakantie die begint bij de achterdeur en wij helpen u om er een onvergetelijke ervaring van te maken! Door een stuk van de tuin te overkappen, ontstaat er een beschutte plek waardoor er 4 seizoenen lang kan worden genoten van de tuin. Hiermee wordt dus het buitenleven en het buitenplezier verlengd!
 
In onze showroom laten wij u graag zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van houten veranda’s en overkappingen. Er kan natuurlijk gekozen worden voor een standaard veranda of houten overkapping of eventueel een maatwerk product bij één van onze gevoerde merken zoals Woodvision, Trendhout en Tuindeco. Maar het is toch veel leuker om deze overkapping zelf samen te stellen? Kom naar onze houtafdeling en wij geven u advies wat u hier voor nodig heeft. En heeft u geen zin om dit zelf te bouwen, of bent u niet zo handig, geen probleem. Dan kunt u dit uitbesteden aan ons montageteam die het gehele jaar door vele soorten overkappingen plaatst. 
 

Waar moet opgelet worden bij het ontwerpen van een veranda?

Ten eerste moet de plek bepaald worden in de tuin. Wordt dit het stukje terras wat nu niet wordt gebruikt, het terras rechtstreeks aan de achtergevel of tegen de schuur of dat lekkere plekje waar u zo kunt genieten van de avondzon? En hoe groot moet het overkapte gedeelte worden, dit is namelijk bepalend voor hoeveel palen er geplaatst moeten worden waar het ‘dak’ op komt te liggen. Wordt dit overigens een plat dak, lessenaarsdak of zadeldak? Allemaal bepalend voor de constructie en de dikte van de balken die gebruikt moeten worden.
 

De basis

Een goede fundering is de basis waar we mee beginnen. Voor een houten veranda kiezen we altijd voor een betonpoer. Het ligt aan de dikte van de paal hoe groot deze poer moet worden. Ze worden net boven de grond geplaatst, waardoor de levensduur van de palen wordt verlengd, maar waardoor de veranda ook stevig op de grond blijft staan bij een beetje wind. Mocht de veranda iets verzakken, zitten er stelbouten boven in de poer die verstelt kunnen worden om ervoor te zorgen dat de veranda weer goed waterpas komt te staan
 
U kunt de veranda zo robuust mogelijk maken als u zelf wilt. Wilt u echter een grote veranda bouwen, van bijvoorbeeld 400 x 600 cm, dan adviseren wij altijd dikkere staanders en ringbalken. Deze staanders zijn dan al gauw 14 cm dik. Ook de gordingen gaan dan al naar een dikte van 16 cm. Maar ook voor een kleinere veranda, kunt u kiezen voor een robuuste uitstraling.
 

Kies de wandafwerking die past bij de tuin

Er zijn verschillende mogelijkheden om de achterwand en optioneel de zijwanden dicht te maken van de houten veranda. U kunt natuurlijk gebruik maken van een stenen schuur of gevel waar deze tegenaan staan, maar indien dit niet zo is, dient er nagedacht te worden over de afwerking. Moet deze in de stijl van de reeds aanwezige schuttingen of maakt u dat helemaal niet uit. Kies voor horizontale of verticale verwerking. Bij horizontale verwerking kan er gekozen worden voor rabat (enkel of dubbelzijdig) zweeds rabat (enkel of dubbelzijdig), blokhutprofielen of gepotdekseld met gewone planken. Verticaal wordt er veelal gebruikt gemaakt van losse planken.
 

Authentieke uitstraling

Een houten overkapping heeft over het algemeen een knusse en authentieke uitstraling. Dit kan versterkt worden met schoren die schuin worden geplaatst tussen de palen en de liggers. Tip van Arie: We hebben nu zelfs houten doken, zodat het net lijkt of er een houtverbinding is gebruikt. Klein detail, maar gave uitwerking voor een nog authentiekere look!


 

Dakbedekking

De vorm van het dak zorgt ook voor een keuze tussen de verschillende dakbedekkingsmaterialen. Een platdak beschermt u met EPDM folie waardoor het dak waterdicht is. De afwerking hiervan kan met een daktrim of een dakkraal. Een schuindak, zoals lessenaarsdak of zadeldak, kan worden bedekt met dakpannen, daksingles of dakplanplaten.
 

Breng een bezoek aan onze houtafdeling

Nieuwenhuis Buitenleven heeft diverse soorten planken, planken, liggers, schoren e.d. op voorraad liggen in onze houtafdeling. Ook eventuele speciale wensen kunnen wij bestellen bij ons leverancier met een levertijd van minder dan een week. Heeft u al enkele ideeën voor een houten veranda? Neem deze dan mee naar de showroom en onder het genot van een kopje koffie of thee wordt gekeken naar de mogelijkheden voor uw tuin.

Blijf op de hoogte

Wil je als eerste de tuintips ontvangen, meld je dan aan!
Typ bovenstaande code over.

Bekijk ook eens...