Onderhoudstips in de winter

Onderhoudstips in de winter

Ga aan de slag in de wintertuin

Gure wind, laagstaande zon en strenge vorst. Voor sommigen kan de winter niet lang of koud genoeg zijn. Geniet in deze mooiste tijd van het jaar met volle teugen van de tuin. Het team van Nieuwenhuis Buitenleven heeft voor jou enkele onderhoudstips om jouw mooie tuin goed de winter door te krijgen. Lees snel verder en bedenk wat je nog kunt doen in de tuin.
 

# Onderhoudstip “Bescherm de tuinmeubelen”

Om de levensduur van de tuinmeubelen te verlengen, adviseren wij de tuinmeubelen binnen of beschut weg te zetten en deze te beschermen met een beschermhoes. Door temperatuurverschillen is het onvermijdelijk dat condensvorming ontstaat. Echter zijn de AeroCover beschermhoezen voorzien van een ademend membraan en deze helpt vocht naar buiten te transporteren en houdt tegelijkertijd vuil, stof en regen van buitenaf tegen. Deze ideale beschermhoezen zijn in verschillende maatvoeringen verkrijgbaar. Zelfs voor de tuinkussens en parasol. Goed beschermd in de winter betekent straks van het voorjaar weer genieten!
 

# Onderhoudstip “Voorzorgsmaatregelen bij vorst”

De eerste vorst is een feit. Neem daarom voorzorgsmaatregelen om beschadigingen in de tuin te voorkomen. Sluit de buitenkraan af, laat de tuinslang leeglopen en berg hem op in een vorstvrije ruimte. Vorstgevoelige planten kunnen het beste ingepakt worden met vliesdoek, noppenfolie of stro. Dit geldt voor planten die in de volle grond staan, maar zeker ook in borders en of potten. Om bevriezing van de vijver te voorkomen, dient deze belucht te worden bijvoorbeeld met een pomp. Dit zorgt ook tevens voor een betere waterkwaliteit. Kortom, ga aan de slag!
 

# Onderhoudstip “Buitenverlichting”

In de winter worden de dagen korter en blijft het langer donker. Controleer of alle lampen van de buitenverlichting nog werken en vervang deze waar nodig. Want tuinverlichting geeft naast sfeer ook een stukje geborgenheid en veiligheid. Zoals we allemaal weten houden inbrekers er niet van om in de ‘spotlight’ te staan en het is toch prettig als op- en afstapjes verlicht zijn?! Dus met goed werkende tuinverlichting maak je donkere en duistere hoekjes weer licht.
 

# Onderhoudstip “Goede doorloop hemelwaterafvoer”

Nu de meeste bladeren van de bomen zijn gevallen, is het tijd om de dakgoten te controleren. Want je kan er vanuit gaan dat deze vol liggen. Dit geldt natuurlijk ook voor de dakgoten aan de overkapping, maar ook voor de afwateringsgoten in de bestrating. Door afgevallen bladeren en ander vuil te verwijderen uit de goten, zorg je voor een goede doorloop van de hemelwaterafvoer. Dus als er dan een regenbui komt, ben je alvast voorbereid.
 

# Onderhoudstip “Behoud van gazon”

Je houdt van groen en hebt daarom gekozen voor een groot gazon in de tuin. Maar in het najaar kan het gazon verdwijnen onder een laag bladeren, of erger nog, in de winter onder een pak sneeuw. Zorg dat het gazon niet kan verstikken en maak het vrij door de afgevallen bladeren eraf te halen met een bladblazer of een gazon- of bladhark. Als het net boven het vriespunt ligt en er ligt sneeuw op, kan een sproeikop aangesloten op een tuinslang uitkomst bieden om deze sneeuw eraf te krijgen. Sowieso raden wij je af om tijdens de vorstperiode over het gazon te lopen.
 

# Onderhoudstip “Bestrating”

In deze tijd groeit er weinig meer in de tuin. De ideale tijd dus om het terras en paden te onderhouden. Mos en of algen op de bestrating of het terrasvlonder? Dit kan worden verwijderd met Groene Aanslag Reiniger van Simson. Controleer tevens of de voegen in de bestrating nog goed gesloten zijn. Zeker bij keramiek bestrating kan de combinatie vorst en water onder de tegels ernstige schade aanbrengen. En heb je altijd veel last van onkruid in de voegen? Verwijder het onkruid en vervang dan de voegen met een voedingsarme voegsel, zoals GatorSand XP of Simson Voegmortel.
 

Wij willen u graag adviseren

Er is dus nog genoeg te doen in de tuin, zodat je er ook in de winter van kan genieten. Bij Nieuwenhuis Buitenleven kun je terecht voor diverse onderhoudsmiddelen, reinigingsmiddelen en gereedschap om winteronderhoud te plegen. Kom daarom bij ons langs in onze showroom en showtuin in Nieuw Vennep. Met 4000 m2 aan tuininspiratie doet u gegarandeerd nieuwe ideeën op en kunnen wij je adviseren over de vele mogelijkheden.

Blijf op de hoogte

Wil je als eerste de tuintips ontvangen, meld je dan aan!
Typ bovenstaande code over.

Bekijk ook eens...