Maak een plan om de tuin uit te lichten!

Maak een plan om de tuin uit te lichten!

Nu de avonden sneller invallen, maar u nog wel wilt genieten van de tuin, is tuinverlichting een aandachtspunt. Wij denken graag met u mee over de verlichting met grondspots, terrasverlichting, lantaarns en meer. Of wat dacht u van gevelverlichting? Benieuwd waar u op moet letten bij de aanschaf van tuinverlichting? Lees dan snel verder.  
 

Zó belangrijk

Iedere tuin verdient verlichting. Er zijn drie redenen om verlichting te plaatsen in de tuin, want verlichting is namelijk niet alleen functioneel, maar ook sfeerverhogend en zorgt voor veiligheid.

Functioneel zijn, betekent licht creëren met een dienend doel. Zien waar u loopt of rijdt maar ook het sleutelgat kunnen vinden. De tweede reden is de leukste reden. Door verlichting op bepaalde manieren te plaatsen, zet u objecten in de ‘spotlight’ en licht u de tuin mooi uit. Extra genieten in de sfeerverlichte buitenkamer! Maar ook veiligheid is een belangrijk aspect. Hoogteverschillen in de tuin kunnen worden uitgelicht waardoor op- en afstapjes goed zichtbaar zijn. En wist u dat tuinen zonder verlichting aantrekkelijker zijn voor inbrekers? Onderzoeken wijzen jaarlijks uit dat tijdens het najaar en de winter meer inbraken zijn. Maar met de juiste tuinverlichting zijn er geen donkere hoeken meer.


 

Maak een plan

Om optimaal van de verlichting te kunnen genieten, raden wij aan: Maak een plan! Teken of schets de tuin op schaal, zodat er een goed overzicht is. Geef ook de plek aan van bepaalde elementen, zoals bomen, borders, vijver, maar ook de plek van de tuinmeubelen.

Bepaal welke elementen uitgelicht moeten worden. Wat is belangrijk om ‘s avonds te kunnen zien? Denk hierbij niet alleen aan een afstapje, maar ook de mooie hoekjes in de tuin en bijzondere vormen. En vergeet de vijver niet. Deze hoekjes, vormen en vijvers komen allemaal met verlichting beter tot zijn recht.

Stel per element de lichtintensiteit en het bereik vast. Want een grote boom of een gevel heeft meer nodig dan een oprit of een vijverrand. En welke kant moet het licht op schijnen? Stem de lichtrichting af met het element dat verlicht moet worden. Inbouwspots schijnen vanuit de grond. Staande lampen verlichten rondom. Wandverlichting kan zowel rondom als naar beneden schijnen en spots schijnen van onderaf.

En dan het design; kies het armatuur, ook wel model. Hierbij speelt uiterlijk en smaak een belangrijke rol, maar vergeet niet een keuze te maken tussen het type lichtbron en de lichtkleur. Voor de vijver zijn er zelfs onderwaterspots verkrijgbaar.

En als laatst, kies de juiste trafo uit. De trafo stuurt de verlichting aan en geeft stroom aan het systeem. Let op dat het opgetelde vermogen van alle armaturen niet meer mag zijn dan 90% van het vermogen van de trafo.


 

En dan aan het werk

Nu de keuzes zijn gemaakt en de juiste armaturen zijn uitgezocht, passende bij uw smaak, maar ook bij de gekozen doelen, gaat het echte werk beginnen. Het aanleggen! Hieronder in het kort een beschrijving hoe dit aangepakt kan worden.

Stap 1
Plaats de transformator, dit kan zowel op een muur, wand of paal. De juiste positie is zeker 50 cm boven de grond. Sluit dan de kabel aan op de trafo. Doe dit altijd met de meegeleverde kabelschoentjes, wat schade voorkomt aan de transformator.

Stap 2
Rol daarna de kabel uit en leg de kabel zoveel mogelijk langs bestrating en borders zodat deze bereikbaar blijft. Houd rekening met de aangegeven maximale kabellengtes (40 meter lineair met een 14/2 kabel en 80 meter met een dikkere 10/2 kabel) Leg een lus in de kabel, dit voorkomt trekspanning wanneer de tuin nog wat verzakt. Ook kunnen er aftakkingen gemaakt worden. Gebruik hiervoor de kabelverbinders om de kabel te splitsen.

Stap 3
Zorg er voor dat het systeem onder de grond, of onder eventuele bestrating bij inbouwspots, bereikbaar blijft, zodat u er op een later moment nog goed bij kunt.

Stap 4
Het armatuur op de juiste plek positioneren is de laatste stap in het aanleg proces, naast het verbergen van de kabels onder de grond. Hierna is het een kwestie van de trafo instellen op het gewenste aantal branduren en genieten maar!

Gaat u zelf de buitenverlichting aanleggen? Dan voorzien we u graag nog van extra advies en tips. Wilt u de tuinverlichting laten aanleggen? In dat geval brengen we u in contact met een van de hoveniers waarmee wij samenwerken. Wij zorgen dat u een scherpe offerte krijgt en de hovenier maakt een prachtig verlicht pareltje van uw tuin.


 

Tip van onze verkoopadviseur

Gaat u al de bestrating leggen in uw tuin, maar u weet nog niet exact wat u wilt qua verlichting? Leg dan wel alvast de tuinverlichtingskabels onder de grond langs de paden, het terras en of de vijver. Dan kunt u op een later moment de verlichting hierop aansluiten, zonder de mooi gelegde tegels eruit te hoeven halen. Echt een win-win situatie!
 

Bezoek onze showroom en -tuin

Wij kunnen ons goed voorstellen dat u eerst wilt zien wat de verschillende mogelijkheden op het gebied van buitenverlichting zijn voordat u een keuze maakt. Kom daarom bij ons langs in onze showroom en showtuin in Nieuw Vennep. Met 4.500 m2 aan tuininspiratie doet u gegarandeerd nieuwe ideeën op. Bezoek dan ook onze Nachttuin! Een nieuwe manier om overdag de juiste tuinverlichting uit te zoeken, in een ruimte waarin de omstandigheden van de nacht zijn nagebootst.

Blijf op de hoogte

Wil je als eerste de tuintips ontvangen, meld je dan aan!
Anti-spam
Typ bovenstaande code over.

Bekijk ook eens...