Ga voor een watervriendelijke tuin

Ga voor een watervriendelijke tuin

Dit blog bevat 7 tips om mee aan de slag te gaan

Het is u vast opgevallen dat het klimaat verandert. Het weer wordt extremer, er zijn meer dagen met hoosbuien en met langdurige regenval. De kans op wateroverlast en schade neemt toe omdat de riolering de extreme hoeveelheden regenwater niet aankan. Tegelijkertijd zijn er meer periodes met aanhoudende warmte en droogte. Gelukkig zijn er voldoende tips om aan de slag te gaan en een watervriendelijke tuin te creëren.
 

1 Werken aan een gezonde bodem

Verbeter de bodem voor gezonde planten en voor een betere drainage van de tuin. Een gezonde bodem is belangrijk voor een watervriendelijke tuin. Gebruik tuinaarde om plantenvakken te maken, want op zand groeit geen groen. Bedek de bodem met een laagje compost of boomschors om onkruid tegen te gaan in plaats van schoffelen (want hiermee verstoor je de beschermende bovenlaag en de grond zal sneller uitdrogen). Laat blad en plantresten liggen als voeding voor de bodem en bescherming van jonge planten. Bodemleven is echt onmisbaar.
 

2 Leg een gazon aan

Een gazon houdt regenwater vast en laat het in de bodem wegzakken. Hierdoor wordt het grondwater langzaam aangevuld en het helpt uitdroging voorkomen. Zo helpt u mee wateroverlast te voorkomen. Tevens is een gazon een fijne plek om te zonnen of voor de kinderen om op te spelen en vogels vinden er voedsel. Uiteraard kunt u een gazon inzaaien of kies voor verse graszoden op een rol waarmee u in één dag een mooi groen gazon heeft.
 

3 Waterpasserende verharding

Soms is bestrating nodig, voor bijvoorbeeld het terras, de tuinpaden, de oprit of de parkeerplaats. Kies dan voor een regendoorlatende bestrating. Want mooie waterpasserende verharding zorgt ervoor dat het regenwater in de grond weg kan zakken. En kan gekozen worden voor een open bestratingspatroon, grasbetonstenen, maar ook poreuze betonklinkers. Een andere vorm van ‘bestrating’ is boomschors, grind, spilt of schelpen. Maar denk ook eens aan een houten of composiet vlonder of kunstgras. Allemaal manieren die zorgen dat regenwater weg kan zakken.
 

4 Maak een goot

Normaliter wordt de regenpijp aangesloten op het riool waar het onnodig wordt gemengd met vervuild water. Regenwater opvangen in de eigen tuin is veel beter. Leg een gootje aan! Want met een goot kunt u regenwater van de regenpijp naar een andere plek brengen. Naar een vijver, greppel of natte border. Dit kan met een natuurlijke open goot met behulp van klinkers of een kant-en-klaar  afwateringssysteem met een mooi design rooster. Het geeft - in beide gevallen - de tuin ook nog eens een speels effect.
 

5 Leg een regenwatervijver aan

Een vijver zorgt voor sfeer in de tuin. Een regenwatervijver vangt het regenwater op en laat het langzaam in de ondergrond wegzakken. Dit soort vijvers hebben daarom wisselende waterstanden en dit zorgt er weer voor dat het een plek wordt waar dieren en planten zich thuis voelen. Bij de aanleg van een regenwatervijver is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de vijver diep genoeg is, minimaal 70 cm, zodat waterdieren zowel bij een lage waterstand als bij vorst kunnen overleven. De wateropslag capaciteit is beperkt, zorgt dan ook voor een overstort in bijvoorbeeld een plantenborder of naar een sloot.
 

6 Maak hoogteverschillen in de tuin

Door hoogteverschillen in de tuin aan te brengen stroomt het water na een hevige bui naar een lager gelegen plek in de tuin waar het geen kwaad kan en beter verwerkt kan worden. In de lager gelegen en onverharde delen van de tuin of vijver kan het water even blijven staan en geleidelijk wegzakken zonder dat u er hinder van ondervindt. Zo blijft het terras bij uw woning bijvoorbeeld droog. In het nattere gedeelte van uw tuin kunt u ook een vlonder aanleggen als terras of tuinpad. Zo houdt u droge voeten.
 

7 Vergroen het dak

Met een groen dak helpt u mee overlast door regen te voorkomen, zorgt u voor leven op het dak en houdt u het eronder koel! Het groendak, ook wel sedumdak of natuurdak genoemd, heeft zoveel voordelen: het houdt regenwater vast, is een goede isolatie en een bron voor leven. Op een plat of licht hellend dak is een groendak eenvoudig zelf aan te leggen met handige cassettes die voorzien zijn van een drainagelaag, een substraatrol en bovenop een mix van sedum.

Wij helpen u graag mee om van uw tuin een watervriendelijke tuin te maken. Kom langs in de showroom.
 

Blijf op de hoogte

Wil je als eerste de tuintips ontvangen, meld je dan aan!
Anti-spam
Typ bovenstaande code over.

Bekijk ook eens...