5 tips voor als je aan de slag gaat met tuinhout

5 tips voor als je aan de slag gaat met tuinhout

Ideaal voor de (beginnende) doe-het-zelf klusser

Ga je aan de slag in de tuin, met het plaatsen van een schutting, het maken van een poortdeur, het ontwerpen van een veranda of het maken van steigerhouten meubelen? Dan heeft Nieuwenhuis Buitenleven vijf tips die het klussen makkelijker maakt. Want ieder houtsoort heeft zo zijn eigen gebruiksaanwijzing en met de onderstaande weetjes kun je gelijk aan de slag.
 

Tip 1: Creëer je eigen schutting

Een ander woord voor schutting is tuinafscheiding. Maar naast erfafscheiding, heb je met een schutting ook meer privacy en kun je beschermt in jouw eigen tuin zitten. Schuttingen zijn er in vele soorten en maten, zoals de bekende plankenschermen, maar je kunt deze natuurlijk ook zelf maken met losse planken en palen. Het monteren van deze planken kan op vele manieren. De meest voorkomende zijn half winddoorlatend, potdekselend en in elkaar geschoven rabatdelen. Zorg dat de onderste plank of de onderkant van een tuinscherm meer dan 10 cm boven de grond komt. Zo voorkom je vroegtijdig houtrot en heb je het langst plezier van de schutting. Voor de palen, afhankelijk van de houtsoort, geldt dat deze speciale aandacht nodig hebben. Want deze staan uiteindelijk in de grond. Zachte houtsoorten zoals vuren en grenen hebben een andere behandeling met een impregnatiemiddel nodig dan hardhout of betonpalen. Maar ook vanaf bovenaf kunnen houten palen aangetast worden. Via de paalkop dringt water in het kopse hout, waardoor de kop eerder kan gaan rotten. Ga dit tegen door palen aan te schaffen die schuin en puntig zijn afgezaagd. Nog beter is het plaatsen van een paalornament, een sierkapje voor bovenop de paal.
 

Tip 2: Hou(d)t iedereen te vriend!

Er zijn wettelijke bepalingen voor tuinafscheidingen of houten bouwwerken en constructies waar je rekening mee moet houden. En we kennen allemaal de voorbeelden van ruziënde buren en dat moeten we zien te voorkomen. De wettelijke bepalingen zijn opgenomen in het bestemmingsplan van jouw gemeente. Een voorbeeld, wist je dat je in sommige gevallen een vergunning aan moet vragen voor het plaatsen van een houten schutting aan de voor- of zijkant van jouw woning? Dit is afhankelijk van de soort en de hoogte van de tuinafscheiding. Laat je dus goed informeren over de regels in jouw gemeente en... vergeet de buren niet in te lichten!
 

Tip 3: Klussen kan iedereen

Ook als je denkt geen doorgewinterde klusser te zijn, is werken met tuinhout niet moeilijk. Goed gereedschap is het halve werk en als je rekening houdt met de eigenschappen van hout, wordt het een stuk makkelijker. Hout is een natuurlijk product en door zijn gevoeligheid voor weersomstandigheden werkt hout. Zet een schutting of veranda daarom nooit vast aan het kozijnhout van de woning, maar aan een bakstenen muur. Door deze werkende eigenschap, kan het bouwwerk het kozijn vervormen en dat is niet de bedoeling. Maak je een houten vlonder? Zorg dan dat er tussen elke vlonderplank ruimte zit, zodat de vlonder geen golvende vloer wordt. Gebruik hiervoor een duimstok of smal latje als afstandshouder. Heb je gekozen voor hardhout? Dan ervaar je de beste eigenschap van dit hout. Het is knoerthard waardoor het lang mee gaat, maar hierdoor is het lastig te bewerken. Goed gereedschap is een vereiste. En heb je problemen om de schroeven in het hout te krijgen? Smeer, om het indraaien te vergemakkelijken, het schroefdraad in met vaseline of ander vet. Je zult zien, het zal veel makkelijk gaan.
 

Tip 4: Beschermen en onderhouden

Als je klaar bent met de klus, is het tijd om er van te genieten. Dit wil je natuurlijk zo lang mogelijk, dat betekent dat je het tuinhout regelmatig moet onderhouden om zo jarenlang plezier te hebben van de constructie. Want met een onderhoudsmiddel als een beits, olie of impregnatiemiddel verleng je de levensduur. Hardhout heeft dan een levensduur van circa 25 jaar, douglas hout 15 tot 20 jaar, geïmpregneerd vuren of grenen 10 tot 15 jaar en bij vuren of grenen wat niet geïmpregneerd is, maar alleen voorzien is van een beits of olie, is dit nog iets minder. Beits, olie en verf zijn er in vele kleuren en voor iedere houtsoort zijn er speciale producten. Kies je voor een transparante kleur? Dan zorg je dat de houtnerf zichtbaar blijft. Want dat is toch het mooie van hout!
 

Tip 5: Een alternatief voor hout

Maar vind je onderhoud in de tuin te veel gedoe? Denk dan eens na over composiet. Een recyclebaar materiaal met onderhoudsvrije eigenschappen en deels gemaakt van natuurlijke producten, dus duurzaam. Zo zijn er holle en fullbody vlonderplanken van composiet. Zelfs met verschillende houtnerf structuren en ribbels, net zoals bij houten vlonderplanken. Dus met een natuurlijk uitstraling en in verschillende kleuren. Ook voor schuttingen zijn er composiet-oplossingen. De standaard half winddoorlatende plankenschermen, of opstellingen waarbij horizontale panelen boven elkaar worden gestapeld en waar verschillende sierlijsten of verlichting tussengevoegd kan worden. Deze geven een meer moderne en strakke uitstraling aan jouw tuin.
Zo lees je dat er vele mogelijkheden zijn met tuinhout. Kom eens langs in onze showroom en laat je imponeren door de verschillende materialen die je kunt bekijken, maar ook kunt beleven. Nieuwenhuis Buitenleven heeft een uitgebreide houtafdeling met vele planken, palen en schermen voor de doe-het-zelf klusser. Wil je het monteren of plaatsen uitbesteden? Dat is ook mogelijk. Ons eigen montageteam bouwt de mooiste overkappingen en veranda's. Het plaatsen van schuttingen, besteden wij uit aan lokale hoveniers waar wij veel mee samenwerken.
Krijg je na het lezen van de tips de kriebels om de tuin aan te pakken? Onder het genot van een kopje koffie denken wij graag met je mee en willen wij je informeren en inspireren in onze showroom en showtuin.

Blijf op de hoogte

Wil je als eerste de tuintips ontvangen, meld je dan aan!
Anti-spam
Typ bovenstaande code over.

Bekijk ook eens...