De groendakoplossing met sedum

De groendakoplossing met sedum

Een groendak is een mooi, milieuvriendelijk en gezond alternatief voor dakbedekking op bijvoorbeeld je schuur, blokhut, veranda of aanbouw. Een groendak heeft namelijk tal van nuttige eigenschappen en is onderhoudsarm. Zo is het energie-efficiënt, geluiddempend, heeft het een aantrekkelijke uitstraling, verbetert het de biodiversiteit, is het waterabsorberend en heeft het een hoge brandweerstand.
 

Kant-en-klare oplossing

Bij Nieuwenhuis Buitenleven bieden wij het Urbanscape systeem aan. Dit is een compleet groendaksysteem, opgebouwd uit handzame kant-en-klare cassettes. Deze cassettes van 50x50 cm bestaan uit drie lagen: een drainage laag, een substraatlaag en een sedum-mix laag (vetplantjes). Doordat de cassettes licht van gewicht zijn, kunnen deze eenvoudig geïnstalleerd worden op elk type dakconstructie met een dragend vermogen vanaf 45 kg/m2. Ook kan het systeem gebruikt worden ter vervanging van uw grinddak, tenzij het grind als ballast dient voor de onderliggende dakbedekking. De groendakoplossing is geschikt voor platte en licht hellende daken tot 5 graden. Indien de dakbedekking niet wortelwerend is, dien je eerst wortelwerendfolie aan te brengen om vervolgens hier de cassettes op te leggen.
 

De cijfertjes

  • Schonere lucht: Naar schatting draagt 1m2 groendak bij om jaarlijks 0,2 kg luchtdeeltjes te absorberen.
  • Waterzuiverend: De riolering wordt tot wel 70-95% minder belast en 95% van het lood en koper en 19% van het zink uit regenwater blijft achter in het substraat.
  • Duurzaam CO2 reductie: 1m2 kan jaarlijks 5 kg CO2 absorberen.
 

De opbouw van de cassette

Een groendak dankt zijn benaming aan de plantaardige laag die is aangebracht op de cassettes en bestaat uit een mix van sedumsoorten (vetkruid-plantjes). De opbouw van een groendak cassette is als volgt (van boven naar beneden):

Laag 1: Sedum-mixmat
Laag 2: Substraat
Laag 3: Klikbare drainage cassette
Laag 4: Wortelwerend folie (optioneel)
Laag 5: Waterdichte dakbedekking
Laag 6: Dakconstructie  
 

Tips van Nieuwenhuis Buitenleven

  • Informeer bij de lokale overheid voor subsidiemogelijkheden. Het aanbrengen van een groendakoplossing is een verduurzaming van de woning wat door de overheid gestimuleerd wordt.
  • Installeer het groendak alleen boven het vriespunt en bij lage windsnelheden (voor jouw eigen veiligheid).
  • De groendak cassettes worden vers bij ons afgeleverd en daarna is het ons gezamenlijk doel om deze zo snel mogelijk op de locatie te krijgen. Want de installatie van de groendak cassettes geeft bij een verwerking binnen 24 uur na aflevering het beste resultaat.
  • Zorg ervoor dat het gewicht van de materialen (verzadigd gewicht is 45 kg/m2) de maximale belasting van het dak niet overschrijdt.
  • Denk ook aan de handige en bijbehorende accessoires voor een complete installatie, zoals grind, mestkorrels maar ook een bladvanger voor de regenwaterafvoer.
  • Veiligheid gaat boven alles, zeker als je werkt op hoogte. Let dus op de veiligheid!
 

Het aanbrengen

Voordat de cassettes het dak op kunnen, dient het dak schoongeveegd te worden met een bezem. Controleer of de waterdichte dakbedekking niet is beschadigd om er zeker van te zijn dat het dak echt waterdicht is. Indien de dakbedekking niet wortelwerend is, dan is het nodig om eerst wortelwerendfolie aan te brengen. Het folie moet ongeveer 10-50 cm overlappen. Snij de plekken open waar de bladvanger voor de hemelwaterafvoer moet komen. Let op dat je niet direct op de waterdichte dakbedekking snijdt, gebruik bij voorkeur ook een schaar of tapijtsnijder. De cassettes kunnen nu gelegd worden. Deze zijn voorzien van een klikrand, welke goed in elkaar klikt moeten worden. Het is mogelijk om de cassettes op elke gewenste maat te zagen. Houd langs de dakrand wel een ruimte gereserveerd voor een grindstrook van 15-20 cm. Deze kan gevuld worden met grind of split van 16 tot 32 mm. De hoogte van de laag dient gelijk te zijn aan de sedum-mix. Vergeet niet om de zichtbare delen van het wortelwerende folie af te snijden. En voor een optimaal resultaat is het aan te bevelen om het groendak de eerste dagen water te geven en de sedum-mix 1 a 2 keer per jaar te bemesten.
Uiteraard is het mogelijk om de groendak oplossing zelf aan te leggen. Maar we kunnen ook begrijpen dat je dit wilt uitbesteden aan een proffesional. Bij Nieuwenhuis Buitenleven werken we samen met de beste hoveniers uit de regio, dus dit kan geregeld worden.


 

Blijf op de hoogte

Wil je als eerste de tuintips ontvangen, meld je dan aan!
Typ bovenstaande code over.

Bekijk ook eens...